Wat is stress?

03 jun 2021 | Uncategorized

Stress, we ervaren het allemaal wel eens. We gebruiken het woord meestal in een negatieve sfeer, maar er zitten ook positieve aspecten aan. Binnen deze blog vertellen we wat stress is, wat er gebeurt met je lichaam als je stress ervaart en de voor- en nadelen van stress.
Wat is stress?
Stress betekent spanning of druk. De hongaarse wetenschapper Hans Selye heeft de term stress in de jaren 30 van de vorige eeuw bedacht. Ja, ook toen ervaarde mensen al stress en komt het niet alleen maar van een hoge werkdruk. De definitie van stress is een vorm van externe fysiologische spanning die in het lichaam van mensen, dieren of planten optreedt als reactie op prikkels en die zich voor een langere periode in een bepaald patroon herhalen. Stress is niet per definitie ongezond. Stress zorgt voor een bepaalde druk, dit betekent dat we alert zijn en goed kunnen functioneren, ook wel bekend als een gezonde spanning.
Wat gebeurt er met je lichaam als je acute stress ervaart?
Stress brengt in een mum van tijd je lichaam in de hoogste stand van paraatheid om in actie te komen, er komt adrenaline komt vrij en je bent klaar om te vechten of te vluchten. De gevolgen hiervan zijn:

Dat je bloeddruk toe neemt
Je krijgt een verhoogde hartslag
Je gaat sneller ademhalen en je longblaasjes verwijden
Zuurstofrijk bloed stroomt naar je spieren, hart en hersenen
Spieren spannen aan
Spijsvertering vertraagd
Keel knijpt zich samen en zet druk op je kaken
Handen worden koud
Je begint te zweten

Gezonde en ongezonde stress
Stress hoeft per definitie niet slecht te zijn en heeft ook positieve eigenschappen. Stress zorgt dat je in noodsituaties acuut en zo goed mogelijk kan reageren en functioneren. Dit kwam in de oertijd goed van pas als je bijvoorbeeld in de jungle een tijger ziet. Ren je weg of ga je het gevecht aan? Is het gevaar over dan komt je lichaam weer tot rust en zal het herstellen.
Is het gevaar zo heftig dan ontstaat er een hevige stressreactie en dan neemt de herstel tijd toe. Hoe heftiger de stress ervaren wordt, hoe langer het herstel hiervan duurt. Ook als je langere tijd blootgesteld wordt aan stressprikkels zonder dat je hiervan kan herstellen zal de hersteltijd oplopen. Langdurige stress zonder voldoende tijd om te herstellen is het soort stress wat wij mensen tegenwoordig het meest ervaren. Deadline’s, je baan verliezen, hoge werkdruk of scheiding zijn voorbeelden van langdurige stressprikkels. Als je lichaam vervolgens niet voldoende tijd krijgt om van te herstellen is er een ongezonde stress aanwezig. Stress en herstel moeten in evenwicht zijn, als dit niet het geval is dan praat je dus over ongezonde stress. Gaat er een langere periode meer energie uit dan dat erin komt dan ontstaat er chronische stress en is er een kans op een burn-out.
Gevolgen van langdurige stress
Bij langdurige stress of spanning komt onder andere het hormoon cortisol vrij. Dit wordt gezien als het belangrijkste stresshormoon en komt vrij wanneer alleen adrenaline niet genoeg is en volgt deze dan op. Cortisol heb je maar tijdelijk nodig, als de aanmaak van cortisol niet stopt heeft het lichaam geen kans om te herstellen van het hormoon. Er ontstaan dan verschillende symptomen en klachten zoals:

Diabetes en overgewicht
Vermoeidheid en slapeloosheid
Depressie
Versnelling van veroudering
Negatieve effecten op de spijsvertering
Verminderde werking van het immuunsysteem
Spierafbraak
Verlaagd libido
Hart- en vaatziekten

Benieuwd hoe je als werkgever kan bij dragen om stress te verminderen? Lees dan deze 7 tips hoe je als werkgever kan bijdragen om stress te verminderen. 
 

Vragen of meer informatie?

E-mail: info@companyvitality.nl

Telefoonnummer: 06 36 51 07 93