Vragen over slaap beantwoord

21 jun 2021 | Uncategorized

Slapen, we doen het allemaal, maar wat is slapen eigenlijk? In dit blog beantwoorden we veel gestelde vragen over slaap. Hieronder leggen we de fundamentele rol van slapen uit met een maslow benadering.
Wat is slaap?
We hebben slaap hard nodig en we kunnen niet zonder. Tijdens het slapen herstelt het lichaam en de geest zich namelijk. Waar je lichaam niet of nauwelijk beweegt is er heel veel activiteit in de hersenen. Alle indrukken en gebeurtenissen die zich die dag hebben voorgedaan worden tijdens het slapen verwerkt. Het wordt ook wel eens vergeleken met een kast inruimen, alles wordt in het juiste laatje gestopt om het weer bij te pakken wanneer dit weer nodig is. Dit gebeurt allemaal terwijl juist de spieren die heel de dag door actief zijn geweest kunnen genieten van de nodige ontspanning. Tijdens het slapen maakt het lichaam ook meer nieuwe cellen en afweerstoffen aan, dan wanneer iemand wakker is.
Wat gebeurt er met je lichaam tijdens je slaap?

Hersenactiviteiten veranderen
Je lichaamstemperatuur daalt ongeveer 1 graden
Je pupillen worden kleiner
Je ademt minder lucht in
Je hebt hierdoor minder speeksel nodig en wordt dus ook minder aangemaakt
Je hartslag verlaagt
Je stress neemt af
Er worden meer groeihormonen aangemaakt
Je maakt minder urine aan

Wat is het effect van slecht slapen?
Dat te weinig slapen ongezond is algemeen bekend, maar de gevolgen hiervan zijn voor vele minder zichtbaar. Slecht slapen kent zowel korte als lange termijn gevolgen. We beginnen met wat er op korte termijn gebeurt en de gevolgen daarvan. De gevolgen merk je al na één korte nacht:

Je maakt meer fouten, met verhoogde kans op ongevallen
Je eetlust neemt toe en je eet hierdoor vaak ongezond 
Je gaat er vermoeid uitzien en vaak dus ook slechter
Je immuunsysteem werkt minder goed, dus meer kans op ziektes en infecties
Je hebt je emoties minder goed onder controle, gevolgen kan je voor jezelf invullen
Je kan jezelf minder goed concentreren, hierdoor ben je minder gezellig en kan je jouw werk minder goed uitvoeren

Als je de gevolgen op het korte termijn al beangstigend vond dan schrik je helemaal van de gevolgen op langer termijn. 

Overgewicht, hierdoor een grotere kans op diabetes
Hart en vaatziekten, grotere kans op een hartstilstand 
Je huid en haar veroudert sneller, je gaat er hierdoor ouder uitzien
Verhoogt risico op kanker en beroertes

Hoeveel uur slaap heb je nodig?
Gemiddeld hebben volwassen 7 tot 9 uur slaap per nacht nodig. Maar hoeveel uur slaap je daadwerkelijk nodig hebt hangt ook af van je genen en je leeftijd. Ook kunnen omstandigheden een rol spelen, zoals bij ziek zijn, zware fysieke belastingen en als je veel nieuwe dingen geleerd hebt en hierbij veel prikkels heb gekregen kan het zijn dat je meer slaap nodig hebt.
Kan je slaap inhalen?
Het antwoord hierop is niet met een ja of een nee te beantwoorden. Het antwoord is soms. Je kan een beetje slaap inhalen, maar niet het hele uur kan worden ingehaald. Onderzoek heeft aangetoont dat een derde van de gemiste uren kan worden ingehaald. Je bouwt een zogenaamde slaapschuld op door een gebrek aan diepe slaap, die tot een zekere hoogte kan worden ingehaald. Maar als je voor langere tijd erg schommelt en regelmatig minder slaapt, dan heeft inhalen steeds minder zin. Erger nog slaaptekort verhoogt dan de kans op het ontwikkelen van diverse ziektes zoals: alzheimer, diabetes, alzheimer, hart- en vaatziekten en kanker. Ons advies is daarom ook om elke nacht tussen de 7 en 9 uur te slapen.
Hoe weet je of je te weinig slaapt?
Hoeveel slaap je nodig hebt is dus persoonlijk en hangt af van verschillende factoren. Ik hoor je al denken, maar hoe weet ik dan of ik te weinig slaap? Daarom gaan we ook hier op in .Je kan er eigenlijk simpel achter komen, gaap je veel, kan je jezelf slecht focussen, zie en voel je je vermoeid? Dan heb je waarschijnlijk slaap te kort. Dit kan je controleren met de volgende drie punten:

Word je uit jezelf wakker of word je door je wekker uit je diepe slaap gehaald?
Word je wakker van je wekker en je weet niet waar je bent of schrik je? Dan betekent dit vaak dat je nog in je diepe slaap bent en je lichaam eigenlijk nog slaap nodig heeft. 
Heb je koffie nodig om door de dag te komen?
Ben je niet vooruit te branden en merk je dat je pas kan functioneren als je koffie of energiedrank drinkt is een teken van slaaptekort. 
Merk je dat je snel wegzakt tijdens een vergadering of andere activiteiten?
Ben je jezelf koste wat kost wakker aan het houden en zak je regelmatig weg, dan ben je overduidelijk vermoeid en heb je een slaaptekort.

Slaap is van essentieel belang, zowel  de werknemer als de werkgever heeft er profijt van als die uitgerust naar zijn werk gaat. ls voor de werknemer als voor de werkgever. Hoe je als werkgever kan bijdragen aan de slaap van de medewerkers? Lees dan je in dit blog.
 

Vragen of meer informatie?

E-mail: info@companyvitality.nl

Telefoonnummer: 06 36 51 07 93