Burn-out: wat je als werkgever wil weten

15 jun 2021 | Uncategorized

Stressklachten op het werk is beroepsziekte nummer één in Nederland. Waarbij er meer dan een miljoen medewerkers risico lopen op een burn-out en andere werkgerelateerde psychische aandoeningen. Cijfers van het CBS en de TNO geven met onderzoek aan dat 1 op de 7 medewerkers burn-out klachten ervaart. 
Niet alleen zijn er meer medewerkers die leiden onder burn-out klachten, de hersteltijd van een burn-out neemt ook toe. Uit onderzoek vanuit het TNO in 2015 duurde de gemiddelde aantal dagen van het herstel van een burn-out 24 dagen en is dit in 2019 gestegen naar 30 dagen. 
Verzuimkosten voor een zieke medewerker is gemiddeld 250 euro per dag. De kosten lopen hierdoor snel op, volgens het TNO kosten het bedrijven in 2018 totaal 3,1 miljard euro. Maar wat is een nou een burn-out en nog belangrijker hoe kan je het voorkomen?
Wat is een Burn-out?
Als je een langere tijd stress ervaart en hier niet voldoende van kan herstellen loop je het risico op een burn-out. Kort gezegd, er gaat meer energie uit dan dat er in gaat. Houdt dit voor een langere periode aan dan raken de ‘reserves’ uitgeput, dit veroorzaakt zowel mentale als fysieke klachten. Bij een burn-out voel je jezelf uitgeblust en opgebrand, vandaar de verwijzing naar ‘burned-out’.
Klachten kunnen zijn:

Vermoeidheid
Overspannen
Duizeligheid
Snel overprikkeld (slecht tegen geluiden en herrie kunnen)
Snel geïrriteerd
Emotioneel instabiel
Piekeren
Slecht slapen/slapeloosheid
Concentratie problemen
Opgejaagd gevoel

Hoe ontstaat een Burn-out?
Een burn-out ontstaat niet spontaan, maar is een opeenstapeling van gebeurtenissen en het negeren van de signalen. Klachten die al een langere tijd aanwezig zijn worden genegeerd of we gaan er even tussenuit om vervolgens weer op dezelfde voet verder te gaan. We gaan hierdoor vaak te lang door, tot het echt niet meer gaat.
Burn-out klachten zijn vaak werk gerelateerd, maar worden vaak gekoppeld aan persoonlijke factoren en de thuissituatie. Medewerkers die veelal gewend te zijn om de lat erg hoog te leggen en een hoog verantwoordelijkheidsgevoel te hebben lopen het meeste risico. Kenmerken hiervan zijn, perfectionisme, druk om te presteren of zelfs faalangst en onzeker zijn over kennis en kunde. Werkgerelateerde zaken die een rol spelen bij een burn-out zijn strakke deadlines, weinig of geen baanzekerheid, weinig autonomie, weinig steun van de leidinggevende en/of collega’s, gepest worden of saai en onbevredigend werk.
Hoe je als werkgever een burn-out kan voorkomen?
Doordat medewerkers die een hoog verantwoordelijkheidsgevoel hebben, hard werken en vaak goed presteren, komt het vaak voor dat juist die ene medewerker waar je als organisatie van afhankelijk hebt gemaakt uitvalt. Het herstel van een burn-out is een traag proces, als je te snel gaat kan dit weer gevolgen hebben en hier wil je daarom ook geen druk opleggen. Voorkomen van een burn-out is daarom vele malen effectiever. 44% van de medewerkers vindt dat er maatregelen nodig zijn voor het tegen gaan van werkstress. Tips die jou als werkgever helpen bij het voorkomen van een burn-out bij medewerkers is om te zorgen voor de volgende punten:

Zorg voor voldoende autonomie
Maak het mogelijk dat er genoeg ruimte is voor ontspanning
Stimuleer beweging tijdens en buiten het werk
Biedt de mogelijkheid dat medewerkers nee kunnen zeggen
Biedt de mogelijkheid voor diverse workshops en interventies
Help medewerkers gezondere voedingskeuzes te maken
Creëer voldoende tijd voor vrije tijd en vakanties
Wees betrokken met de medewerkers

Wil je een burn-out bij medewerkers voorkomen ga dan niet aan de slag met één onderwerp, maar zorg dat het totaal plaatje klopt. Wil je als werkgever graag iets doen en preventief een oplossing hebben, maar weet je niet waar je moet beginnen? Met onze vitaliteitsprogramma’s kan je zonder moeite aan de slag, wij doen namelijk graag dat stapje extra! Onze vitaliteit programma’s zijn samengesteld dat ze een helpen burn-out klachten te voorkomen. Zo krijgen medewerkers continu prikkels om meer te bewegen, gezonder te eten en verzorgen we sportlessen, diverse workshops en interventies en zorgen we voor meer verbinding tussen collega’s. Vraag gratis een adviesgesprek aan.
 
Bronnen:
Factsheet TNO
Cijfers TNO en CBS
Cijfers en trendlksgezondheid 

Vragen of meer informatie?

E-mail: info@companyvitality.nl

Telefoonnummer: 06 36 51 07 93